Skořicoví šneci
07.07.2024

INGREDIENCE:
Kvásek:
1 lžička cukru krystal
1/2 kostky čerstvého droždí
50 ml vlažného mléka
Těsto:
150 ml vlažného mléka
80 g cukru krystal
75 g rozpuštěného másla
1 lžička soli
2 vejce
530 g hladké mouky
Skořicová náplň:
250 g cukru krystal
2 lžice skořice
75 g rozpuštěného másla

Postup:
- V misce smícháme cukr, mléko a rozdrobené droždí. Směs necháme 10 minut odstát.
- Ve větší misce si odvážíme všechny sypké ingredience a dobře promícháme
- Dáme rozpustit máslo spolu s mlékem a přidáme k sypké směsi
- Přidáme vejce. Pozor, mléko ani máslo nesmí být horké aby se vejce neuvařila
- Ke směsi přidáme kvásek a těsto hněteme asi 15 minut
- Pokud by těsto hodně lepilo, přidáme trochu mouky
- Správně uhnětené těsto by mělo trochu lepit, ale nemělo by se chytat na stěny mísy ani na ruce
- Hotové těsto vložíme do mísy a necháme na teplém místě hodinu kynout
- Zatímco těsto kyne přichystáme si náplň. Smícháme rozpuštěné máslo s cukrem a skořicí. Kdyby se náplň před plněním "zdrcla" je možné přidat trochu vlažné vody
- Vyhynuté těsto rozdělíme na dvě polovina a vyválíme obdélník tlustý asi 4 mm
- Vyválené těsto rovnoměrně potřeme polovinou náplně
- Těsto srolujeme
- Pomocí nitě oddělíme stejně velké kusy. Z poloviny těsta dostaneme asi 6 šneků
- Šneky vyskládáme na pečícím papírem vyložený plech nebo zapékací mísu, tak aby nebyly moc blízko
- Šneky je dobré přelít trochou smetany nebo mléka. Budou potom vláčnější
- Šneky pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 12-14 minut nebo do zlatova